MT0812-puheenaihe

Lämmitysöljyn hinta korkealla

Raakaöljyn hinnan lasku ei juuri näkynyt öljylämmittäjän kukkarossa. Raaka-aineen osuus polttoöljyn hinnasta on alle kolmannes.

Heikot globaalit talousnäkymät painavat raakaöljyn hintaa alas. Raakaöljyn halventuminen ei ole kuitenkaan mainittavasti alentanut kevyen polttoöljyn hintaa. Pientaloasukkaat maksavat energiastaan jotakuinkin saman verran kuin vuosi sitten.

Öljyn maailmanmarkkinahinta laski maaliskuusta kesäkuuhun noin 25 prosenttia ennen kuin hinta kääntyi nousuun. Pientaloasukkaille myytävän kevyen polttoöljyn hinta pysyi silti korkealla.

– Polttoöljyn hinta on noussut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta koko sen yli 13 vuotta, jonka olen ollut öljylämmittäjä, sanoo hyvinkääläinen pientaloasukas Tomi Tervala.

– Yksikköhinta on tuskin koskaan ollut yhtä korkealla.

Öljyalan keskusliiton seurannan mukaan kevyen polttoöljyn litrahinta ehti painua runsaan euron tuntumaan. Veroa hinnassa on kolmannes.
Syy siihen, miksi raakaöljyn hinnan lasku ei alentanut kevyen polttoöljyn hintaa, löytyy valuuttakursseista ja väliportaasta. Öljyn jalostaminen kuluttajatuotteeksi on bisnestä, jossa tavoitellaan mahdollisimmaan hyvää katetta.

– Polttoöljyn hinta ei johdu vain yhdestä tekijästä, toteaa Öljyalan keskusliiton erityisasiantuntija Eero Otronen.

– Hintaan vaikuttavat dollarin ja euron kurssi, varastossa olevat tuotteet ja verot. Raaka-aineen osuus hinnassa on korkeintaan 30 prosenttia.

Toisin kuin hinnan lasku, raakaöljyn hinnan nousu siirretään kuluttajahintaan yleensä täysimääräisenä. Polttoöljyn myyjälle hinnan pudotus on hankalaa siksi, että laskevilla markkinoilla osa asiakkaista kokee ostaneensa varastoihinsa ylihintaista tuotetta.

– Kuluttajan näkökulmasta olisi suotavaa, että raakaöljyn hinnan pudotus näkyisi nopeammin ja samassa suhteessa kuin hinnan korotukset, Tervala sanoo.

Uusinvestoinnit maksavat

Valtiovalta on viime vuosina kannustanut luopumaan öljylämmityksestä. Energia-avustukset ja kotitalousvähennys ovat olleet porkkanoina.
Öljylämmitteisiä pientaloja on Suomessa yhä yli 200 000. Viiden viime vuoden aikana öljylämmityksestä luopujia on ollut runsaat viisi tuhatta vuodessa. Öljykattiloiden vaihtajia on saman verran.

Moni vaihtoi öljyn maalämpöön ja muihin uusiutuviin energiamuotoihin etenkin viime vuonna, jolloin kotitalousvähennys oli nykyistä suurempi. Myös kotitalouksille suunnattuja energia-avustuksia oli tarjolla enemmän kuin tänä vuonna.

Vain yksi sadasta uudesta pientalosta lämpenee öljyllä. Nykyinen öljylämmitteinen kiinteistökanta on kuitenkin hyvässä kunnossa.
Öljylämmitteisen omakotitalon koko lämmitysjärjestelmän uusiminen on harvoin taloudellisesti järkevää, jos kattila ja -säiliö ovat hyvässä kunnossa. Usein järjestelmän täydentäminen esimerkiksi lämpöpumpulla on houkuttelevampaa.

Myös Tervala on laskenut, mitä maalämpöön siirtyminen maksaisi. Investoinnin takaisinmaksuaika on lähellä kahtakymmentä vuotta.

– En ole tosissaan asiaa harkinnut, vaikka naapurit ovat olleet investointeihinsa tyytyväisiä.
Uusiutuvien luonnonvarojen käytön edistäminen on Tervalasta silti järkevää.

– Silti pitäisi olla jonkinlainen tolkku, ettei vaihdeta lämmitysmuotoa vain vaihtamisen ilosta. On vaikea laskea rahallisesti ja ekologisesti, kuinka kannattavaa uuteen lämmitysmuotoon siirtyminen olisi. ■

  • Ilmestynyt lehdessä 08/2012
  • Julkaistu 14.08.2012

Artikkelin avainsanat

lämmitysöljy, öljylämmitys, öljylämpö
  45   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Myöskään osatehoiseen maalämpöön ei mielestäni pitäisi mennä, ainakaan Pohjois-Suomessa, koska silloin tarvittava lisälämpö joudutaan tuottamaan laitteiston mukana toimitettavilla sähkovastuksilla (9 kw.), jolloin hyötysuhde heikkenee.

Tosin, kun Etelä-Suomessa on keskimääräisesti kylmimmät talvet n. 20 vuoden jaksoissa, niin monet valitsevat osateholaitteet säästääksensä investoinnissa, jolloin maksavat laitteita pienemmän hyötysuhteen kertoimella.

Osateholaitteissa tarvittavan lisälämmön voi tuottaa myös mahdolliseksi varalaitteeksi jätetyllä öljypoltinkattilalla, joka sopii tarkoitukseen sähkövastuksia edullisemmin, ainakin niissä tapauksissa, jolloin esim. rintamamiestalon tai pienen okt:n pääsulakkeet ovat 3x25 A./17250 kw.. Ja etenkin, jos on sähkökiuas, niin tuo pääsulakekoko on auttamattomasti liian pieni samanaikaiselle: lieden, kiukaan ja sähköllä tuotetun lisälämmön tekemiseen, ellei maalämpökeskuksessa ole virtavahteja, jotka pudottavat lisälämpötuoton pois päältä, kunnes ampeeritehot riittävät niille. - Vuonna 1973 tuli rakentamisasetuksiin suositus, että talot varustettaisiin päälämmönlähteen osalta varajärjestelmällisiksi, näin ollen ei pidä suostua pumppumyyjien vaatimuksiin, uuden järjestelmän asentamiseksi vanhan tilalle.

Pääsulakekoon muutos 3x35 A:n voi johtaa, jopa talokaapelin vaihtoon ja suuremman liittymäsopimuksen tekoon / kulutusmittarin vaihtoon (2 -tariffia), mutta ainakin kiinteän kuukausittaisen pääsulakemaksun huomattavaan lisään, joka pienentää hyötykertoimen lähes olemattomaksi ja järjestelmän takaisinmaksuaika muodostuu tosi pitkäksi.

Vierailija
# 31.10.2012 17:05   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni ei voi nimetä kenenkään sanomia pötypuheeksi, koska ei voi tietää paikallisia lämpökaivon poraukseen liittyviä olosuhteita. Mekin olisimme muuten hankkineet maalämpölaitteet, mutta, kun kukaan tarjouksen tehneistä ei ollut halukas antamaan kiinteää hinta-arviota kaivon hinnasta, sillä peruskallioon saattaa olla matkaa 33-55 metriä. Ja Suomessa eniten käytetty keruupiirin lämmönotto on 50 w./m., joka on riittämätön ainakin silloin, kun kallion ja maanpinnan korkeusero on tuota luokkaa.

Kanadassa ja Norjassa lämmönottoporaus lasketaan yleisimmin 35 w./m., jolloin poraussyvyys on suurempi, eikä peruskallion lämmönluovutus liion heikkene vaikka olisi 2-3 perättäistä hyvin kylmää talvea ja kesääkin. Jos Suomalaisella porauskaavalla tehtyä kaivoa joutuu kesäisin regeneroimaan (lämmittämään keinotekoisesti), niin poraussyvyys on riittämätön, siksi jotkut laitemyyjät ovat tulleet haastetuiksi käräjillekin.

Eli, kyllä maalämmön rakentamiskustannuksille voi kasautua kuoletettavaa hyvinkin 20 vuoden ajaksi, kun ottaa huomioon vielä senkin, että mahdolliset takuun jälkeiset vikakäynnit eroisosaajilta maksavat, alkaen 250 euroa + kilometrikorvaukset ja laitteidenkin käyttötunnit umpeutua, jo 12-14 vuoden käytön jälkeen.

Vierailija
# 31.10.2012 16:03   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Katsotaan kuinka käypi.....maalämpöön siirrytään osateholla. Öljyä mennyt n.11000 litraa/vuosi jospa päästäisiin 1000 litraan/vuosi....maalämpö kustantaa n. 45 tuhatta ja takaisinmaksuajaksi kaavailtu selaista 4-6 vuotta....

JrEwing
# 18.10.2012 15:53   3   0 X Ilmoita asiaton viesti

Pötypuhetta tuo 20 v takaisin maksuaika! Vuosi sitten öljystä pois, maalämpöön menin. 1400 euroa säästöä eka vuotena. Rahaa meni kaikkiaan 17000 €, valtion avustusta tuli pari tonnia ja kotitalousvähennykset n. 3000€. Varovasti laskien n. 8 vuotta. Eikä se öljylaitteistokaan ilman remontteja toimi...

Vierailija
# 1.9.2012 17:40   11   0 X Ilmoita asiaton viesti

Itse öljylämmittäjänä suosittelen rinnalle mm. puulämmittämistä ja/tai aurinkoputkikeräimiä. Kesäaikaan voi patteri ja kiertovesipumput sammuttaa, kuten myös itse öljypolttimen ja käyttää niitä vain tarvittaessa. Säästöä öljynkulutuksesta voi tulla jopa yli puolet. 1000 litraa kevyttä polttoöljyä pitää riittää vuodeksi nykyhinnoilla.

Vierailija
# 14.8.2012 16:39   19   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kaikki jutut

Talovanhuksen

Keittiön paksut kattolistat henkivät rakennuksen mennyttä aikaa, ja sisustuksessa kaikki tuntuu olevan soinnussa...

MT0414 puheenaihe

1. Suomessa on vain vääränkokoisia aurinkosähköjärjestelmiä. – Pienissä jä...

MT0414talopaketti

Vertailun helpottamiseksi Kuluttajavirasto ja Pientaloteollisuus PTT ry ovat yhdessä määritelleet talopakettien...

MT0414 lukijakisa

Kerro miltä sivulta lehden 4/2014 paras juttu alkaa ja voita 300 euron arvoinen Byggmaxin lahjakortti. 02....

Uudiskohde Matti Mutikaisen 140 m2 omakotitalo 10.01.2009

MT0414talopaketti

Vertailun helpottamiseksi Kuluttajavirasto ja Pientaloteollisuus PTT ry ovat yhdessä määritelleet talopakettien...

mossa-1-copy

Nurmenomistajan suusta alkavat ärräpäät virrata jos mainitset hänelle sanan sammal. Sammaleen poistaminen ja tappaminen on...

Mt0613perakarryt

Tyyppihyväksynnästä johtuen perävaunut ovat jalostuneet samankaltaisiksi. Seitsemästä vaunusta vain...

Lisää aiheesta

MT0414 puheenaihe

1. Suomessa on vain vääränkokoisia aurinkosähköjärjestelmiä. – Pienissä jä...

MT1213lampo

- Kansalaisten kekseliäisyys on vauhdittanut uusiutuvan energian käyttöönottoa ja raivannut tietä l...

Mt1113energiatodistus

Omakotiliiton tavoite on, että laki mietitään perusteellisesti uudelleen. Samaa kannatti myös 62 000...

Mt1113metalliromu

Aikoinaan maksoit keskuspölynimurista pitkän pennin. Nyt kiikutat romuraudan jäteasemalle, joka saa siitä...

klapia

Alun perin tulisijojen pienhiukkaspäästöjä koskevan sääntelyn piti Suomessa tulla voimaan 2008 alussa, mutta valmistelu on...

maalampo

Lämmitystavan vaihto on iso ja kallis urakka eikä siihen kannata ryhtyä ilman todellisia, kestäviä perusteita. Siirtymisen...

kaatopaikka(1)

Ilmakehän ja maaperän saasteista pilaantunut maa voidaan monessa tapauksessa kunnostaa. Kunnostus kannattaa tehdä hellävaraisesti...

Lamput-lahto

Kotinsa lampustoa uusiva kansalainen menee kaupassa helposti hämilleen; lamppuja on tarjolla runsaasti, ja valittavana on...

Kysely

Toivoisin enemmän nettijuttuja:

Näistä keskustellaan

Asumme 70-luvulla rakennetussa omakotitalossa, jonka päädyissä on tiilimuuraus ja muualla lautaverhous. Vanhan k...

Postilaatikolla 7-2012

Vinkkaa paras idea!

Olen hankkimassa lämpöpumppua kesäasunnolleni. Ongelmaksi siellä on tullut haju, joka tarttuu kaikkiin...

Rakensimme 30 vuotta sitten omakotitalon puutarhatontille, jolla siihen asti oli kesämökki. Tontin nurkassa oli jo...

Pelletti nettiin

Lämmitysjärjestelmäänsä uusiville omakotiasujille pelletti on harvinainen valinta. Miksi?

Postilaatikolla 7-2012

Vinkkaa paras idea!

er4_p1

Kun Satu ja Jukka Clifford poikineen päättivät ostaa Sadun vanhemmilta talon Vääksystä Päij...

turvasuunnitelmapieni

Jokainen voi parantaa kotinsa turvallisuutta tiedostamalla riskitekijät ja etsimällä niihin ratkaisuja.