MT0712arkkitehdin2

Messutalojen arkkitehtuuri ja energiatehokkuus

ASUNTOMESSUT 2012 Meidän Talon asiantuntijat arvioivat messutalojen arkkitehtuuria ja energiatehokkuutta.

Meidän Talon asiantuntijat, professori, arkkitehti SAFA Staffan Lodenius ja PRKK:n neuvontainsinööri Jouko Lommi, arvioivat messutalojen arkkitehtuuria ja energiatehokkuutta. Tässä osa arkkitehdin arvioista.

10 Lakka Kivitalo Hauskaks (pohjakuva yllä)
Arkkitehtuuri:
Energiatehokas ja kompakti talomuoto, vaikka runsaat pykälöinnit ja sisäänvedot sitä rikkovat. Yksilöllisen ja monimuotoisen, paikoin sokkeloisenkin pohjaratkaisun erityispiirteenä ovat runsaat terassit tontin pienestä koosta johtuen. Pohjaratkaisu poikkeaa kiinnostavasti tavanomaisesta: makuuhuoneet sijaitsevat alakerrassa, oleskelutilat ja keittiö yläkerrassa. Makuuhuoneita on vain kaksi, mikä on talon koko huomioon ottaen vähäistä. Yläkerran oleskelutilat ovat väljät ja sallivat monenlaista kalustusta, kesällä asuminen leviää laajoille terasseille ja parvekkeille.

13 Passiivikivitalo Mutteri
Arkkitehtuuri:
Omaleimainen pohjamuoto, joka näyttää olevan räätälöity kolmen sukupolven ”yhdessä erillään” asumista ajatellen. Vaikka tällainen tilanne olisikin hieman poikkeava ja helposti lyhytaikainen talon kokonaiselinkaarta ajatellen, tarvitaan asuntomarkkinoille näitä erityisiä asuntoja. Kuten vaikkapa rintamamiestaloissa yläkerrassa on puoli-itsenäinen asunto, jonka asukkaat pääsevät käyttämään pääasunnon tiloja, tässä talossa erityisesti varsin ylellistä saunaosastoa. Itsenäisesti käytettyyn sivuasuntoon pääsy on kuitenkin hankalasti ulkoisen kierreportaan kautta. Tontti täyttyy rakennuksesta ja terasseista, mutta se rajoittuu kahdelta puolelta puistoon. Mutterimuoto on energiatehokas, mutta formalistinen tuottaen mm. epätarkoituksenmukaisia teräviä kulmia huoneisiin (enimmäkseen kuitenkin aputiloihin).

17 Passiivikivitalo Skaala
Arkkitehtuuri:
Talo on yhdistelmä ”noppaa” ja L-muotoa, ja sen yleisilme on miellyttävä, persoonallinen. Näin muodostuu suojaisa piha, johon asunnon oleskelutilat ja saunaosasto avautuvat. Asunto-osan kapea ja kapeneva runko antaa paljon valoa ja vaihtelevia näkymiä. Pohjaratkaisu on tehokas ja monikäyttöiset asuinhuoneet edustavat pääosan asunnon pinta-alasta.

22 Ruislaine
Arkkitehtuuri:
Kompakti ”tilankäyttöihme” tilallisesti hienosti jäsennellyllä tontilla. Selkeitä huoneita on myös helppo kalustaa. Väljä ja selkeämuotoinen olohuone, jonka ikkunat avautuvat kolmeen suuntaan. Tila ei silti välttämättä ole helppo sisustaa. Ruokailukeittiö erittäin tilava, mutta yläkerta turhan tiukasti mitoitettu.

25 Aurinko-Tuulia
Arkkitehtuuri:
Yleisilmeeltään rauhallinen talo sopeutuu tyypilliseen suomalaiseen pientalomiljööseen. L-muotoinen pohja suojaa väljän pihan terasseja, joskin yhteydet asuintiloista terassille voisivat olla jouhevampia. Avara oleskelu- ja ruokailutila muodostaa ehkä liiankin keskeisen asunnon sydämen. Yläkerran huoneiden tilankäyttöä voidaan helposti muokata perheen tarpeiden mukaan.

28 Talo Korko
Arkkitehtuuri:
Selkeä ja ekotehokas perusratkaisu niin kokonaismassan kuin pohjajäsentelyn suhteen luo persoonallisen ja toimivan kodin. Portin läpi ja kuistisyvennyksen kautta sisään tultaessa yhteiset tilat ja yksityiset asuinhuoneet jakautuvat omiksi tilaryhmiksi. Makuuhuoneita voidaan tarvittaessa joustavasti muunnella, vaikka keskellä sijaitseva wc hieman sitoo vaihtoehtoja. Olohuone-keittiö-ruokailutila ja saunaosasto terasseineen muodostavat rauhallisen kauniin kokonaisuuden. Kiehtova pieni ”piilopaikkaparvi” löytänee käyttöään ja käyttäjiään. Autotallin ovet avautuvat erilliselle sisääntulopihalle.

29 Lantti
Arkkitehtuuri:
Neliömuotoinen, kaksikerroksinen rakennusmassa on energiatehokkuuden kannalta optimaalinen. Pääsisäänkäynnin tuulikaappina toimiva viherkuisti sisään lovettuna talokuution nurkkaan mietityttää kuitenkin kosteus - ja lämpötilaerojen takia. Pohjaneliön jakautuminen yhdeksäksi pikkuneliöksi siten, että varsinaiset oleskelutilat muodostavat ristin, saattaa tuntua hieman jäykältä. Tosin klassisesta asuntoarkkitehtuurista löytyy tästä esikuvia. Olisi odottanut, että ruokailutilan katossa olisi aukko yläkerran aulaan tai kattoikkunalla varustettuun valokuiluun. Kehikoiden peittämät pienehköt ikkunat.

32 Käpylä 163
Arkkitehtuuri:
Kaupunkipientalo, joka asettuu pienellekin tontille ja sopeutuu osaksi yhtenäistä katukuvaa. Ikkunat avautuvat sekä kadulle että pääasiallisesti pihalle. Tilat on mitoitettu hyvin tarkoituksenmukaisesti, ja asuntopohja on ”oppikirjojen” mukainen. Alakerrassa voi järjestää tilapäisyöpymisen väljään olohuoneeseen. Omalla sisäänkäynnillä varustettu kodinhoitohuone toimii myös saunan pukuhuoneena.

34 Passiivikivitalo Ideal
Arkkitehtuuri:
Talo vaikuttaa varsin suljetulta kuutiolta monumentaalisen ”sisääntulokehyksen” kera. Kummassakin kerroksessa on laajat terassit ja kattoterassi toimii isona kesähuoneena. Yläkerran huonejärjestys on helppo muunnella muuttuvien tarpeiden myötä. Yläkerran terassille kuljetaan hieman hankalasti makuuhuoneen tai suihkuhuoneen kautta.

35 Talo PikkuPuu
Arkkitehtuuri:
Erittäin persoonallinen talo, mutta ei kovin ekotehokas eikä muunneltava. Ulospäin talo näyttää sulkeutuneelta, mutta kiehtovista sisäisistä tilasarjoista avautuu lukuisia kehystettyjä näkymiä puistoon. Viuhkamainen talo tuntuu sisältäpäin isommalta kuin ulkoapäin. Voi kuvitella sen luovan rakentajalleen unelmakodin, joka ei kuitenkaan sovellu kenelle tahansa. Hajanainen pohjaratkaisu tuottaa paljon kulkemista läpi huoneiden.

36 Deko-Talo Hyvinvointikoti (kuva alla)
Arkkitehtuuri:
Tontti on autokatoksen avulla onnistuneesti jäsennelty sisääntulopihaksi ja aurinkoiseksi oleskelupihaksi. Rauhallisen, suorakaiteen muotoisen talon takanurkasta on lovettu terassi ja parveke. Pohjaratkaisu on toimiva ja hyvin mitoitettu, mutta sisään tultaessa avautuu pitkä ja hieman levoton, käytävämäinen aula.

38 Tervakukka (kuva alla)
Arkkitehtuuri:
Talo on rakennettu melkein kiinni naapuritontin (tosin julkisen rakennuksen tontin) rajaan siten, että ruokailutilan ja keittiön sekä yläkerran asuinhuoneiden ikkunat avautuvat siihen, mikä on varsin ongelmallinen ratkaisu. Autotalli hallitsee talon sisäänkäyntipihaa ja piilottaa talon pääsisäänkäynnin.

Lue lisää lehdestä 7/2012. 

36 Deko-Talo Hyvinvointikoti<br />

36 Deko-Talo Hyvinvointikoti

38 Tervakukka<br />

38 Tervakukka

  • Ilmestynyt lehdessä 07/2012
  • Julkaistu 11.07.2012

Artikkelin avainsanat

Asuntomessut, Tampere
  14   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kaikki jutut

Talovanhuksen

Keittiön paksut kattolistat henkivät rakennuksen mennyttä aikaa, ja sisustuksessa kaikki tuntuu olevan soinnussa...

MT0414 puheenaihe

1. Suomessa on vain vääränkokoisia aurinkosähköjärjestelmiä. – Pienissä jä...

MT0414talopaketti

Vertailun helpottamiseksi Kuluttajavirasto ja Pientaloteollisuus PTT ry ovat yhdessä määritelleet talopakettien...

MT0414 lukijakisa

Kerro miltä sivulta lehden 4/2014 paras juttu alkaa ja voita 300 euron arvoinen Byggmaxin lahjakortti. 02....

Uudiskohde Matti Mutikaisen 140 m2 omakotitalo 10.01.2009

mossa-1-copy

Nurmenomistajan suusta alkavat ärräpäät virrata jos mainitset hänelle sanan sammal. Sammaleen poistaminen ja tappaminen on...

Mt032014terassinrakentaminen

PERUSTUS Tiiviin ja routimattoman maan perustukseksi riittää pilariharkkoperustus. Tee pilarit myös rakennuksen...

MT0114 maalaistalo1

Talvipäivä on komeimmillaan. Vuonna 1938 rakennetun maalaistalon ikkunasta näkyy, kuinka mies katoaa suksien...

Lisää aiheesta

MT0414talopaketti

Vertailun helpottamiseksi Kuluttajavirasto ja Pientaloteollisuus PTT ry ovat yhdessä määritelleet talopakettien...

Mt032014terassinrakentaminen

PERUSTUS Tiiviin ja routimattoman maan perustukseksi riittää pilariharkkoperustus. Tee pilarit myös rakennuksen...

MT0314 logo

Aika: 5.–6.4.2014 klo 9–12 Paikka: OmaKoti-messut, Helsingin messukeskus Jos suunnittelet oman talon tai mökin...

MT022014muutoskohdejalkeen

MIKSI? Kalusteiden ovet olivat nähneet parhaat päivänsä eivätkä laatat olleet koskaan miellytt...

autiotalo

Katja ja Markku Kero olivat molemmat opintojensa loppusuoralla, kun he näkivät ilmoituksen myynnissä olevasta liki satavuotiaasta...

kellarikeidas

1940-luvulta peräisin olevan turkulaiskiinteistön huoneet ovat olleet remontin alla. Kahden tilavan asuinkerroksen lisäksi kolkko...

saastojalisaersityksella

Kaikki alkoi vuonna 1991, jolloin perhe löysi pitkään etsimänsä unelman Oulun Karjasillan idylliseltä rintamamiestaloalueelta....

Kitchen_timide

Korkki Joustava luonnonkorkki on lämmin, lämpöä eristävä ja kulutusta kestävä materiaali. Pehmeä ja hiljainen korkki sopii...

Kysely

Toivoisin enemmän nettijuttuja:

Näistä keskustellaan

Asumme 70-luvulla rakennetussa omakotitalossa, jonka päädyissä on tiilimuuraus ja muualla lautaverhous. Vanhan k...

Postilaatikolla 7-2012

Vinkkaa paras idea!

Olen hankkimassa lämpöpumppua kesäasunnolleni. Ongelmaksi siellä on tullut haju, joka tarttuu kaikkiin...

Rakensimme 30 vuotta sitten omakotitalon puutarhatontille, jolla siihen asti oli kesämökki. Tontin nurkassa oli jo...

Pelletti nettiin

Lämmitysjärjestelmäänsä uusiville omakotiasujille pelletti on harvinainen valinta. Miksi?

Postilaatikolla 7-2012

Vinkkaa paras idea!

er4_p1

Kun Satu ja Jukka Clifford poikineen päättivät ostaa Sadun vanhemmilta talon Vääksystä Päij...

turvasuunnitelmapieni

Jokainen voi parantaa kotinsa turvallisuutta tiedostamalla riskitekijät ja etsimällä niihin ratkaisuja.