Juhani Nenonen

Vanhoille taloille energiatodistus

Jos hallituksen esitys toteutuu, energiatodistus tarvitaan myös olemassa olevien pientalojen myynti- ja vuokraustilanteissa.

Rakennusten energiatodistusmenettely uudistuu vauhdilla. Muutoksen pyörteissä ovat sekä itse todistus että sen käyttö. Velvoitteet lisääntyvät, kuinkas muuten.

Hallituksen ehdotus kahmaisee todistusten piiriin kattavasti myös pientalot. Uusien rakennusten lisäksi uudenlainen energiatodistus pitää laatia myytäville tai uudelle vuokralaiselle siirtyville rakennuksille. Pientaloiksi katsotaan omakotitalojen ohella alle kuuden huoneiston rivitalot. Ennen vuotta 1960 rakennetuille pientaloille esitetään kolmen vuoden siirtymäaikaa.

Uudisrakennuksille todistus on edellytetty jo vuodesta 2008 alkaen. Vanhoille pientaloille se on ollut vapaaehtoinen.

Tavoitteena energiansäästö

Todistuksen päätavoite on energiansäästö, päästöjen vähentäminen ja uusiutuvan energian käytön lisääminen. Todistus antaa tietoa, jonka avulla voidaan vertailla luotettavasti eri rakennusten energiatehokkuutta. Energialuokituksen lisäksi todistukseen sisällytetään olemassa oleville taloille suosituksia energiatehokkuuden parantamiseksi kustannustehokkaasti.

Luonnos nojautuu 1. heinäkuuta 2012 voimaan tuleviin uudisrakentamisen energiamääräyksiin. Energialuokitus A–G perustuu E-lukuun, joka koostuu rakennuksen laskennallisesta vuotuisesta ostoenergiankulutuksesta painotettuna eri energiamuotojen kertoimilla.

Energiatodistusuudistuksen on valmistellut ympäristöministeriö ja se on osa uu-situn rakennusten energiatehokkuusdirektiivin 2010/31/EU kansallista toimeenpanoa. Lakiesitys oli lausunnolla huhti- ja toukokuussa. Se aiotaan saada voimaan helmikuussa 2013.

Helpolla eroon satasista

Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Juhani Nenonen on vakuuttunut, että energiatehokkuuden parantaminen on kaikille hyvä tavoite. Hän tuskailee energiatodistuksen kalleutta asukkaalle. Arvio on 500–700 euroa.

– Harvaanasutussa maassa todistuksen laatijan matka paikanpäälle nostaa kustannusta. Direktiivi ei edellytä, että todistuksen antajan täytyy käydä kiinteistöllä.

Nenonen epäilee, löytyykö joka pitäjässä pätevöitynyttä todistuksen tekijää. Ajallisesta porrastamisesta huolimatta voi tulla pula kokeen läpäisseistä ammattilaisista.

– Vaikka todistus on voimassa kymmenen vuotta ja vaikka sen tekeminen voidaan yhdistää kuntoarvioon, raha on pois todellisista energiatehokkuusinvestoinneista. Saatetaan myös ajatella, että kun dokumentti on hankittu, muuta ei sitten tarvitakaan.

Lakiesitykseen sisältyvät uutena asiana sanktiot, siis uhkasakko todistusmenettelyn laiminlyönnistä. Nenosen mukaan se ei kuulosta kovin lupaavalta.

Johtava omakotimies tähdentää, että energiatodistus on keino ja energiatehokkuus on päämäärä.

– Valmistelussa on lipsahtanut logiikkavirhe. Nyt panostetaan keinoon eikä päämäärään. Energiatehokkuutta voitaisiin edistää nopeammin ja tehokkaammin pientaloasukkaiden puolueettomalla neuvonnalla ja vapaaehtoisilla toimilla.

Sapiskaa saa myös E-luvun määrittelyn teoreettinen laskenta, joskin riippumattomuus käyttötottumuksista tuo etuna vertailukelpoisuuden. Toteutuneen energiankulutuksen ilmoittaminen todistuksessa on vapaaehtoista.

– Jos otettaisiin huomioon todellinen ja todennettava energiankäyttö, uskon että siitä olisi asukkaille enemmän käytännön hyötyä.

  • Ilmestynyt lehdessä 06/2012
  • Julkaistu 05.06.2012
  35   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Onkohan niitä energiatodistuksen tekijöitä ihan varmasti riittävästi, jos kertaheitolla kaikki 60 luvun jälkeen valmistuneet talot saatetaan todistuksen piiriin? Todistusten hinta tulee varsinkin alulla olemaan tosi kova. Pätevyys ja koulutusvaatimukset todistuksen kirjoittamiseks vaikuttaa myös raskailta, kaikenkaikkiaan tuntuu että nyt on turhan jämerät keinot käytössä.

Hyvin lobattu. Onnea alan työntekijöille joilla on jatkossa töitä. Kaikille muille, eli asunnon myyjille, tämä tietää hankaluuksia.

Vierailija
# 7.11.2012 09:12   5   0 X Ilmoita asiaton viesti

Aivan huuhaata.

Vai oikein johtava omakotimies. Pyh.

Vierailija
# 5.6.2012 13:55   23   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kaikki jutut

Talovanhuksen

Keittiön paksut kattolistat henkivät rakennuksen mennyttä aikaa, ja sisustuksessa kaikki tuntuu olevan soinnussa...

MT0414 puheenaihe

1. Suomessa on vain vääränkokoisia aurinkosähköjärjestelmiä. – Pienissä jä...

MT0414talopaketti

Vertailun helpottamiseksi Kuluttajavirasto ja Pientaloteollisuus PTT ry ovat yhdessä määritelleet talopakettien...

MT0414 lukijakisa

Kerro miltä sivulta lehden 4/2014 paras juttu alkaa ja voita 300 euron arvoinen Byggmaxin lahjakortti. 02....

Uudiskohde Matti Mutikaisen 140 m2 omakotitalo 10.01.2009

mossa-1-copy

Nurmenomistajan suusta alkavat ärräpäät virrata jos mainitset hänelle sanan sammal. Sammaleen poistaminen ja tappaminen on...

Mt032014terassinrakentaminen

PERUSTUS Tiiviin ja routimattoman maan perustukseksi riittää pilariharkkoperustus. Tee pilarit myös rakennuksen...

Mt0113-korjaa-70-luku

Kuusiosaisessa sarjassa käymme läpi eri vuosikymmenten talojen korjaustarpeita. 1. Miksi 70-luvulla perustuksessa...

Lisää aiheesta

MT0114 puheenaihe

Eläkkeensaajien keskusliiton puheenjohtaja Matti Hellsten toteaa rintamamiestalon asukkaan suulla, että kerran vuodessa...

Mt1113energiatodistus

Omakotiliiton tavoite on, että laki mietitään perusteellisesti uudelleen. Samaa kannatti myös 62 000...

Mt1013turvaopas1

Suomi on turvallinen maa ja koti on paras paikka. Näin ajattelee moni suomalainen eikä osaa edes ajatella, että...

Mt0913vajoaminen

Asiantuntijoina Tim Länsivaara TUT, Veli-Matti Uotinen Ruukki, Asko Ali-Marttila PowerPile, Heikki Laamanen Keski-Suomen...

Energiamerkinnöistä tärkeimmät ovat Energiamerkintä, Energy Star, TCO, Pohjoismainen ympäristömerkintä ja Ekoenergia. Lisäksi EU:...

kunkotijaa

Ilman isäntää tai emäntää jääneen tavaran tiet ovat monet: kierrätyskeskukset, kirpputorit, vanhan tavaran kauppiaat ja...

autiotalo

Katja ja Markku Kero olivat molemmat opintojensa loppusuoralla, kun he näkivät ilmoituksen myynnissä olevasta liki satavuotiaasta...

alapohjaongelma

1960-luvulla rakennuksia alettiin yleisesti perustaa erittäin matalalle; lattian taso saattoi olla jopa alempana kuin rakennusta...

Kysely

Toivoisin enemmän nettijuttuja:

Näistä keskustellaan

Asumme 70-luvulla rakennetussa omakotitalossa, jonka päädyissä on tiilimuuraus ja muualla lautaverhous. Vanhan k...

Postilaatikolla 7-2012

Vinkkaa paras idea!

Olen hankkimassa lämpöpumppua kesäasunnolleni. Ongelmaksi siellä on tullut haju, joka tarttuu kaikkiin...

Rakensimme 30 vuotta sitten omakotitalon puutarhatontille, jolla siihen asti oli kesämökki. Tontin nurkassa oli jo...

Pelletti nettiin

Lämmitysjärjestelmäänsä uusiville omakotiasujille pelletti on harvinainen valinta. Miksi?

Postilaatikolla 7-2012

Vinkkaa paras idea!

er4_p1

Kun Satu ja Jukka Clifford poikineen päättivät ostaa Sadun vanhemmilta talon Vääksystä Päij...

turvasuunnitelmapieni

Jokainen voi parantaa kotinsa turvallisuutta tiedostamalla riskitekijät ja etsimällä niihin ratkaisuja.