Mökkimessujen makupalat

Jaa
Kaipaatko ideoita unelmiesi mökkiin? Mäntyharjun loma-asuntomessut Pähkinälehdossa tarjoavat sekä arkkitehtonisia vinkkejä että ekologisia arvoja.

Moderni mökkiarkkitehtuuri suosii lattiasta kurkihirteen ulottuvia ikkunoita, suuria terasseja ja jopa kikkailevia kattorakenteita. Valtaosa Savon vireään rajapitäjään rakennetuista loma-asunnoista noudattelee kuitenkin perinteistä hirsistä mökkiarkkitehtuuria. Se sulautuu järvimaisemaan supermoderneja mökkejä paremmin ja sietää myös runsaslumisia talvia.

Ekologisuus on vahvasti mukana nykymökkeilyssä; lähes puolet messukohteista onkin A-energialuokkaa. Lämmönlähteinä suositaan muun muassa aurinkoenergiaa ja maalämpöä. Lämpöä jaetaan monissa mökeissä tulisijoilla, mutta myös ilmalämpöpumpuilla.

Isossa roolissa on myös ekotehokas puurakentaminen. Vain yhdessä loma-asunnossa on käytetty rakennusmateriaalina betonielementtejä. Hirsirakenteisia kohteita on kymmenen.

Valitsimme lähempään tarkasteluun kolme keskenään eriluonteista loma-asuntoa.
 

AkustiHuoneistoala: 79 m2Energialuokka: ANäytteilleasettaja: Hämeen Puuverkko Oy, 040 721 7277, www.puuverkko.netArkkitehtisuunnittelu: Sanna Okko/Arkkitehtitoimisto Rco OySisustussuunnittelu: Hämeen Ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelman opiskelijatRakennusmateriaali: 180 mm lamellihirsi Lämmitysjärjestelmä: Öljytäytteiset sähköpatterit, Vuolerin Vieno-pönttöuuni, Vuoleri Hertta-S -liesileivinuuniKustannusarvio valmiille perustuksille: Noin 158 000 e + irtokalusteet ja sisustus
Kastelli luonto Huoneistoala: 55 m2, rantasaunan huoneistoala 9 m2 Energialuokka: ANäytteilleasettaja: Kastelli-talot Oy, 010 277 6600, www.kastelli.fiArkkitehtisuunnittelu: Arkkitehti Erkki Eskelinen/Arkkan OySisustussuunnittelu: Päivi Eskelinen/Arkkan OyRakennusmateriaali: Pre cut -menetelmäLämmitysjärjestelmä: Aurinkokeräimet, vesitakka, vesikiertoinen lattialämmitysKustannusarvio valmiille perustuksille: Ei ilmoitettu
Wing of Eagle Huoneistoala: 90 m2,
Jaa