Hirren rytmi näkyy seinässä

Jaa
Perinteinen hirsirakentaminen on hidasta työtä, mutta jälki puhuttelee iättömyydellään, tietää Ari Knuutila Mouhijärveltä.

Hirren pinnan veistoa käsityönä kutsutaan piiluamiseksi. Kirves jättää hirteen aivan toisenlaisen pinnan kuin monitoimikone, jonka läpi teollisesti valmistettu tukki pujahtaa.

Ari Knuutilalle on 30 vuoden aikana kehittynyt vakituinen asiakaskunta, joka arvostaa perinnerakentamista.

– He ovat ihmisiä, jotka eivät halua teollista hirttä. Käsityönä tehdyssä hirsirungossa on rytmiä, sillä tyven ja latvan paksuuden ero saa näkyä valmiissa rakennuksessa.

Knuutila ei ole suutari ilman kenkiä. Ammattimiehellä on kolme itse rakennettua perinnehirsimökkiä, jotka ovat kaikki vakituisessa käytössä.


Millainen on koulutuksesi?

Olen lähestulkoon valmistunut ylioppilaaksi, mutta hirsirakentamisen opin kantapään kautta. Hankin talonrakentamisen erikoisammattitutkinnon Pirkanmaan am-mattioppilaitoksesta vuonna 2009. Se oli näyttötutkinto, ja lähinnä vain muodollisuus kohdallani. Hassua oli, että kesken opintojeni minut rekrytoitiin oppilaitokseen näyttötutkintojen arvioijaksi.

Millainen urasi on ollut?

Nuorena tein pari vuotta laattahommia. Vuonna 1979 aloitin hirsityöt. Yrittäjä olen ollut alusta asti. Mestarikilta on myöntänyt minulle alan mestarikirjan. Olen myös Suomen Hirsitaito ry:n jäsen.

Mikä työssäsi on parasta?

Tykkään työskennellä yksin. Arvostan yrittäjän vapautta. Voin mennä töihin koska huvittaa ja viettää vapaapäivää milloin miellyttää. Valmiin työn näkeminen tuo tyydytystä. Iloitsen vakituisista asiakkaista, jotka käyttävät palveluitani vuosi toisen jälkeen. Se luo jatkuvuutta.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Nykyisin teen paljon pelkkiä hirsirunkoja. Ennen tein perinnehirsirakennuksia avaimet käteen -periaatteella. Olen verkostoitunut, joten en tee kaikkea itse. Ostan hirret valmiina. En kaada niitä omin käsin metsästä.

Keitä ovat tyypilliset asiakkaasi?

Yksityishenkilöt, mökkiläiset ja omakotiasujat.

Mitkä ovat työn huonot puolet?

Säällä on merkitystä ulkotöissä. Talvella runsas lumi hankaloittaa töitä, samoin kova pakkanen. Vesisateet tai mahtavat helteetkään eivät tee työstä miellyttävää.

Mikä on alan palkkataso?

Ylensä teen urakkasopimuksen. Jos työskentelen tuntihinnalla, arvonlisäverollinen hinta on 40–50 euroa riippuen työn vaativuudesta.

Valmis hirsitalo miljöössään.
Hirrestä syntyy rakennusten lisäksi myös huonekaluja. Tässä työn alla on pöytäryhmä.
Veistojäljen pinta on elävä, vähän lainemainen.
Veistokirveen terä on erilainen kuin perinteinen kirveenterä.
Käsin veistetyssä hirsikehikossa näkyy puun paksuuden vaihtelut.
Jaa