Jätteet pois putkipostilla

Jaa
ASUNTOMESSUT 2012: Jäteautot eivät pörrää Vuoreksen pihoilla. Lajitellut jätteet kiitävät maanalaisessa putkessa koonta-asemalle yli 70 km:n tuntinopeudella.

Pihoistahan puuttuvat jätekatokset! Näin voi joku hämmästellä Vuoreksen asuntomessualueella. Totta se onkin: arkisia jäteastioita korvaavat keräyspisteiden fiinit syöttötornit. Sanokaamme niitä ahmateiksi. Kussakin keräyspisteessä ahmatteja on tyypillisesti neljä: yksi kullekin jätelajille, joita ovat paperi, pahvi, biojäte ja sekajäte.

Asukas avaa tunnisteavaimella ahmatin luukun ja pudottaa jätepussinsa kuuppaan, josta se kippautuu välisäiliön uumeniin. Kun säilöpaikka täyttyy, tyhjennys käynnistyy automaattisesti, jolloin jäte muokataan sutjakaksi ja siirretään putkessa ilmanpaineella koonta-asemalle. Siellä jätettä vielä tiivistetään, kunnes se päätyy konttiin pois vietäväksi.

MetroTaifun-putkijärjestelmän toimittaja on suomalainen MariMatic Oy. Vuoreksen putki-ihme ei ole käytössä kesän messujen aikana, vaan jätteet hoidetaan pois perinteisin menetelmin. Uudenlaisesta jätteen keräyksestä vastaa Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n tytäryhtiö Pirkan Putkikeräys Oy.

Lue lisää lehdestä 7/2012.

Avainsanat: 
Jaa