Kodin turvasuunnitelma kuntoon

Jaa
Jokainen voi parantaa kotinsa turvallisuutta tiedostamalla riskitekijät ja etsimällä niihin ratkaisuja.

Kaikkia vahinkoja ei voi estää, mutta usein pienet teot ratkaisevat lopputuloksen.

Kodin turvallisuudesta huolehtiminen on omasta ja läheisten turvallisuudesta huolehtimista. Hyvässä kodin turvasuunnitelmassa on huomioitu henkilöturvallisuus sekä palo-, vuoto- ja murtosuojaus. Riskit kannattaa listata paperille ja miettiä, onko jokainen riski pyritty minimoimaan.

– Liian varovainen ei voi olla. Ensisijaisena tehtävänä on henkilöturvallisuudesta huolehtiminen, mutta myös omaisuutta on syytä pyrkiä suojelemaan vahinkojen varalta, sanoo korvauspalveluiden päällikkö Jarkko Mattinen Fenniasta.

Vakuutukset on syytä pitää ajan tasalla ja voimassa, sillä vahinko voi yllättää milloin vain. Mattinen suosittelee tutustumaan omaan vakuutusturvaan, sen sisältöön ja laajuuteen. Vakuutusyhtiöiden näkökulmasta yleisimpiä vahinkoja pientaloissa ovat palo- ja vesivahingot sekä murrot. Oma laiminlyönti ja huolimattomuus voivat vaikuttaa korvauksen saamiseen tai sen suuruuteen.

Lasten kanssa on syytä olla huolellinen ja varovainen. Esimerkiksi kodin kemikaalit on sijoitettava niin, etteivät lapset pääse niihin käsiksi. Pistorasiat on suojattava, samoin uunin virtanappulat, ettei lapsi pääse työntämään mitään pistokkeiden reikiin tai kääntelemään levyjä päälle.

Paloturvallisuus kuntoon

Jokaisen on itse huolehdittava siitä, että kodissa on toimiva palovaroitin ja riittävä sammutusvälineistö: yksi tai useampi sammutuspeite sekä jauhe- tai vaahtosammutin. Jos huoneistoa lämmitetään puilla, häkävaroitin on hyvä lisävaruste. On myös hyvä varmistaa, että jokainen perheenjäsen osaa käyttää palontorjuntavälineitä oikein.

– Paloturvallisuuden lisäämiseksi on tärkeää, että kodinkoneiden selustat imuroidaan säännöllisesti, ettei pölyä pääse kertymään liikaa mihinkään. Sähköpalojen ehkäisemiseksi on hyvä varmistua myös laitteiden kunnosta. Tupakoitaessa on oltava varovainen, ja vuoteessa tupakointi on ehdottomasti kiellettyä. Ja mikä tärkeää, saunaan ei saa jättää kuivumaan mitään, korvauspalveluiden päällikkö Mattinen painottaa.

Kodin valaisimien sijoittelussa on oltava tarkka ja huolellinen. Jokaisen on syytä varmistaa, että valaisimet ovat sellaisissa paikoissa, jossa niiden kuumeneminen ei aiheuta paloriskiä. Myös tulisijoista huolehtiminen on ensisijaisen tärkeää.

Vuodot kuriin huolellisuudella

Vuotovahinkoja voi ehkäistä huolehtimalla paineellisista letkuista. Sulkuventtiilit pitää sulkea aina käytön jälkeen ja letkujen kunto tulee tarkistaa säännöllisesti. On myös hyvä varmistaa, että kaikki kodinkoneiden liitännät ovat asianmukaisia ja vedenpitäviä.

– Turvakaukalo astianpesukoneen alla on hyvä ratkaisu vahinkojen ennalta ehkäisemiseen. Jos mahdollista, pyykinpesukone kannattaa sijoittaa kodissa aina sellaiseen tilaan, jossa on lattiakaivo. Sekä vesi- että palovahinkojen ehkäisemiseksi on tärkeää, ettei mitään koneita jätetä ilman valvontaa, Mattinen tiivistää.

Lattiakaivot pitää puhdistaa säännöllisin väliajoin. Hiukset, pöly ja muu siivilöihin kertyvä lika tukkivat kaivot nopeasti.

Tyhjillään olevat kodit ja kesämökit houkuttelevat pitkäkyntisiä tihutöihin. Kodin tai vapaa-ajan asunnon turvallisuutta voi parantaa laittamalla oviin turvalukot.

– Lisäturvaa tuovat murtohälytin ja hälytysjärjestelmä. Molemmista on myös luvassa alennusta kotivakuutuksen maksuihin, Mattinen selventää.

Lue juttu kokonaisuudessaan elokuun Meidän Talosta!

Jaa