Pesulavertailu paljasti ketjut kalleimmiksi

Jaa
Pyykkärin päivä ei aina ole kaunis, kirkas ja huoleton. Rahaa palaa, jos valitsee väärän pesulan.

Isojen mattojen puhdistaminen on hankala projekti. Tavallisen omakotitalon pesuhuone on hommaan ahdas, eivätkä pesutilat ole ergonomisestikaan erityisen sopivia paikkoja mattopyykille. Talvikuukausina matonpesupaikat ovat kiinni, eikä raskas pesutyö sovellu muutenkaan ainakaan ikääntyneille. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää usein työn teettäminen muilla.
Pesupalvelujen tarjonta on melko laajaa. Helpointa on teettää työ noutopalveluna, jolloin matot noudetaan kotoa ja palautetaan pestyinä. Matot voi myös viedä itse pesulaan. Hintaerot tapojen välillä ovat jopa kaksinkertaisia. Mattojen pesemisen voi hoitaa lisäksi itsepalvelupesulassa, jos matot kestävät koneellisen vesipesun.
 

Vertailimme matonpesupalvelujen hintoja eri puolilta maata valituissa liikkeissä. Tulos osoittaa, että pesupaikan huolellinen valinta tuntuu kukkarossa. Kalleimmat matonpesulle ilmoitetut neliöhinnat ovat yli kaksinkertaisia halvimpiin verrattuna. Paikan valinnalla voi siis säästää yhden kookkaan maton pesettämisessä jopa yli 35 euroa.
 

Edullisinta on pesettää konepesun kestävät puuvilla- ja räsymatot, jotka voi pestä yhdessä ilman pelkoa värjäytymisestä. Tällöin vertailuliikkeiden kilohinta alkaa kolmesta eurosta. Kalleimpia pestäviä ovat muun muassa marokkolaismatot, turkismatot sekä aidot silkki- ja villamatot, joiden pesuhinta neliöltä vaihteli esimerkkiliikkeissä 14–27,55 euron välillä.
Osa liikkeistä ilmoittaa hinnat koneelliselle, jolloin samalla hinnalla voi mattojen koosta riippuen pesettää enemmänkin kuin yhden maton. Myös maton paksuus on joissain liikkeissä hinnoitteluperuste; ohuemman maton pesettäminen on edullisempaa.
 

Tulokset eivät tue yleistä hokemaa, jonka mukaan pääkaupunkiseutu on kaikessa muuta maata merkittävästi kalliimpi alue. Halvimmat neliöhinnat sekä puuvilla- että paperinarumaton pesulle ilmoittaa vantaalainen alan yritys. Kattavaa alueellista eroa hinnoissa on sen sijaan hankalaa löytää.
Isoilla ketjuilla hinnat ovat selvästi kalliimpia kuin yksittäisissä liikkeissä, mutta palvelumahdollisuudet ovat usein laajemmat.
 

Lue lisää pesulavertailusta Meidän Talosta 2/2009.

 

Jaa