Riittävästi villaa katon alle

Jaa
Nykyisten rakennusmääräysten mukainen yläpohjan lämmöneristysvaatimus saavutetaan noin 500 millimetrin paksuisella eristevillakerroksella.

Kaikki levymäiset eristeet sopivat omatoimiseen asentamiseen, jos aikaa ja innostusta riittää. Myös puhalluseristeitä pystyy levittämään itse. Uudisrakentamisessa kannattaa kuitenkin turvautua ammattilaisten apuun. Eristeitä tarvitaan paljon, ja asentaminen vaatii kokemusta etenkin vinoissa ja kotelomaisissa yläpohjissa.

Levyeriste on tavallisimmin lasi- tai kivivillaa. Muovieristeiden raaka-aineina ovat polystyreeni tai polyuretaani. Lisäksi markkinoilla on joukko luonnonmukaisia eristeitä, joita valmistetaan keräyspaperista, sellusta, pellavasta ja jopa pintaturpeesta.

Puhallettavien eristeiden materiaaleina ovat lasivilla, kivivilla ja kierrätyspaperi.

Lasivillassa raaka-aine on suurelta osin kierrätyslasi. Esimerkiksi Isover käyttää sitä eristeidensä valmistuksessa noin 40  000 tonnia vuodessa.

Vuori- eli kivivillan raaka-aineena on luonnonkivi. Esimerkiksi Paroc-kivivilla valmistetaan kotimaisesta gabrosta, anortosiitista ja dolomiitista. Kiven osuus valmiista mineraalivillaeristeestä on yli 95 prosenttia. Loppuosa koostuu kovetetusta hartsista ja öljystä.

Ekovilla valmistetaan kierrätyspaperista. Puhallettavan ja ruiskutettavan eristeen lisäksi sitä saa nykyisin myös levymäisinä lämmöneristeinä.

Kuitueristeiden eristyskyky perustuu paikallaan olevaan ilmaan. Kuitumainen rakenne sitoo sen liikkumattomaksi. Liikkumista rajoitetaan lisäksi höyryn- tai ilmansululla.

Muovieristeiden lämmöneristyskyky perustuu ilmaan tai kaasuun, joka on muoviaineen sulkemissa rakkuloissa. Erillistä höyryn- tai ilmansulkua ei tarvita, kun muovieristeet liitetään tiiviisti toisiinsa.

SPU-lämmöneristeet valmistetaan polyuretaanista. Tehokkaina ne ovat suosittuja erityisesti passiivirakentamisessa, jossa kovat lämmöneristysvaatimukset pyrkivät kasvattamaan rakenteiden paksuudet hyvin suuriksi.

Polystyreenieristeiden edelläkävijä Finnfoam käyttää valmistuksessa hiilidioksidia, joka suljetaan eristeen solukkoon. Hiilidioksidi korvautuu ilmalla muutaman viikon kuluessa valmistuksesta.

Nykyisin on yleistynyt kaksiaineinen eristäminen, jossa yläpohjan eristeenä on pääosin puhallusvilla ja alempana kerroksena on levyeristettä.
 

Uudet määräykset

1.7.2012 rakentamisessa siirrytään kokonaisenergiatarkasteluun uusien energiamääräysten astuessa voimaan. Uudisrakennuksille lasketaan jatkossa niin sanottu E-luku, joka muodostuu kaikista energiatehokkuuteen vaikuttavista tekijöistä. Kerromme E-luvusta lähemmin heinäkuun numerossa.

Puhallusvillaletkun pitää yltää autolta luukun kautta kohteen perimmäiseen nurkkaan.
Jaa