Talon hattu remontissa

Jaa
Vesikaton pitää suojata rakennusta sateelta, tuulelta ja kosteudelta. Tärkeää on myös, ettei lämmin ja kostea vuotoilma pilaa kattorakenteita.

Kaikki katemateriaalit ja rakenteet menettävät ominaisuuksiaan ajan kuluessa, joten remontti on yleensä edessä 10–25 vuoden jälkeen.

Kattoremontin yleinen perusvirhe on heikosti hoidettu vanhan rakenteen kunnon arviointi. Ilman tarkkaa alkuselvittelyä on mahdoton määrittää oikeanlaajuista kattoremonttia. Seurauksena voivat olla uudet, mahdollisesti aiempia laajemmatkin vauriot.

Osa vaurioista kuten kantavien rakenteiden painumat löytyvät ulkopuoleltakin tarkasteltuna.  Tärkeintä olisi kuitenkin päästä tarkastelemaan katon kuntoa taskulampun avulla vesikatteen alapuolelta. Kattorakenteet on harmillisen usein suunniteltu niin, ettei niitä pysty tarkastamaan vesikatteen alapuolelta. Pienet alkavat vuodot ja yläpohjan tuuletuksen toimimattomuus paljastuvat helpoiten seurailemalla tilannetta eri vuodenaikoina tarkastusluukkujen kautta.

Kaikki yläpohjarakenteen kosteusvauriot eivät johdu katteen vuodoista, vaan usein vaurioituminen käynnistyy yläpohjan heikon tuuletuksen seurauksena. Myös erilaisilla kattomuodoilla on tyypilliset ongelmansa.

Plussat ja miinukset

Tiilikatto
+ säilyy vuosikymmeniä talon näyttävänä julkisivupintana
+ vaurioituneet tiilet helppo vaihtaa
– sammaloituu helposti, ja puhdistaminen on työlästä
– vaatii virheettömän aluskatteen

Huopakate
+ mahdollistaa monimuotoisen kattorakenteen
+ katteesta saadaan tiivis kaikilla kattokaltevuuksilla
– katteen kestoikä yleensä lyhyempi kuin tiilellä ja pellillä
– vuotavia liitoksia voi olla vaikea löytää

Peltikatto
+ pienin huoltotarve
+ pitkä kestoikä
– profiili- ja muotopeltikatteet vaativat kiinnikkeiden tiiveyden seuraamista
– saattaa olla äänekäs tuulella ja sateella.

Jaa