Lämmitysöljyn hinta korkealla

Jaa
Raakaöljyn hinnan lasku ei juuri näkynyt öljylämmittäjän kukkarossa. Raaka-aineen osuus polttoöljyn hinnasta on alle kolmannes.

Heikot globaalit talousnäkymät painavat raakaöljyn hintaa alas. Raakaöljyn halventuminen ei ole kuitenkaan mainittavasti alentanut kevyen polttoöljyn hintaa. Pientaloasukkaat maksavat energiastaan jotakuinkin saman verran kuin vuosi sitten.

Öljyn maailmanmarkkinahinta laski maaliskuusta kesäkuuhun noin 25 prosenttia ennen kuin hinta kääntyi nousuun. Pientaloasukkaille myytävän kevyen polttoöljyn hinta pysyi silti korkealla.

– Polttoöljyn hinta on noussut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta koko sen yli 13 vuotta, jonka olen ollut öljylämmittäjä, sanoo hyvinkääläinen pientaloasukas Tomi Tervala.

– Yksikköhinta on tuskin koskaan ollut yhtä korkealla.

Öljyalan keskusliiton seurannan mukaan kevyen polttoöljyn litrahinta ehti painua runsaan euron tuntumaan. Veroa hinnassa on kolmannes.
Syy siihen, miksi raakaöljyn hinnan lasku ei alentanut kevyen polttoöljyn hintaa, löytyy valuuttakursseista ja väliportaasta. Öljyn jalostaminen kuluttajatuotteeksi on bisnestä, jossa tavoitellaan mahdollisimmaan hyvää katetta.

– Polttoöljyn hinta ei johdu vain yhdestä tekijästä, toteaa Öljyalan keskusliiton erityisasiantuntija Eero Otronen.

– Hintaan vaikuttavat dollarin ja euron kurssi, varastossa olevat tuotteet ja verot. Raaka-aineen osuus hinnassa on korkeintaan 30 prosenttia.

Toisin kuin hinnan lasku, raakaöljyn hinnan nousu siirretään kuluttajahintaan yleensä täysimääräisenä. Polttoöljyn myyjälle hinnan pudotus on hankalaa siksi, että laskevilla markkinoilla osa asiakkaista kokee ostaneensa varastoihinsa ylihintaista tuotetta.

– Kuluttajan näkökulmasta olisi suotavaa, että raakaöljyn hinnan pudotus näkyisi nopeammin ja samassa suhteessa kuin hinnan korotukset, Tervala sanoo.

Uusinvestoinnit maksavat

Valtiovalta on viime vuosina kannustanut luopumaan öljylämmityksestä. Energia-avustukset ja kotitalousvähennys ovat olleet porkkanoina.
Öljylämmitteisiä pientaloja on Suomessa yhä yli 200 000. Viiden viime vuoden aikana öljylämmityksestä luopujia on ollut runsaat viisi tuhatta vuodessa. Öljykattiloiden vaihtajia on saman verran.

Moni vaihtoi öljyn maalämpöön ja muihin uusiutuviin energiamuotoihin etenkin viime vuonna, jolloin kotitalousvähennys oli nykyistä suurempi. Myös kotitalouksille suunnattuja energia-avustuksia oli tarjolla enemmän kuin tänä vuonna.

Vain yksi sadasta uudesta pientalosta lämpenee öljyllä. Nykyinen öljylämmitteinen kiinteistökanta on kuitenkin hyvässä kunnossa.
Öljylämmitteisen omakotitalon koko lämmitysjärjestelmän uusiminen on harvoin taloudellisesti järkevää, jos kattila ja -säiliö ovat hyvässä kunnossa. Usein järjestelmän täydentäminen esimerkiksi lämpöpumpulla on houkuttelevampaa.

Myös Tervala on laskenut, mitä maalämpöön siirtyminen maksaisi. Investoinnin takaisinmaksuaika on lähellä kahtakymmentä vuotta.

– En ole tosissaan asiaa harkinnut, vaikka naapurit ovat olleet investointeihinsa tyytyväisiä.
Uusiutuvien luonnonvarojen käytön edistäminen on Tervalasta silti järkevää.

– Silti pitäisi olla jonkinlainen tolkku, ettei vaihdeta lämmitysmuotoa vain vaihtamisen ilosta. On vaikea laskea rahallisesti ja ekologisesti, kuinka kannattavaa uuteen lämmitysmuotoon siirtyminen olisi. ■

Jaa