Mainettaan parempi öljylämpö

Jaa
Öljylämmitys ei ole kuollut ja kuopattu. Lämmityslaitteiston uusinnassa on silti huolellinen harkinta paikallaan.

 Uudisrakennuksiin myydään enää joitakin satoja öljykattiloita vuosittain. Öljylämmitteisiä taloja on maassa arviolta kuitenkin vielä noin 220 000. Kannattaako siis seurata naapurin esimerkkiä ja vaihtaa öljykattila johonkin toiseen lämmitysmuotoon?


– Vanhan talon energiankulutus ei vähene lämmitysjärjestelmää vaihtamalla. Toisaalta kaikki lämmitysjärjestelmät ovat tänään selvästi tehokkaampia kuin esimerkiksi 30 vuotta sitten, Öljy- ja kaasualan keskusliiton lämmityksen ja energiatehokkuuden erityisasiantuntija Eero Otronen huomauttaa.

 

Tämä on monen öljylämmittäjän näkökulmasta olennaista, koska melkein 80 prosenttia öljylämmitteisistä taloista on rakennettu ennen vuotta 1979. Monissa niistä on yhä käytössä vanhan polven janoinen öljykattila, ja talon lämmöneristys vastaa silloisia normeja.


– Jos kattilalla ja talolla on ikää 25–30 vuotta, öljylämmittäjän suurin ja edullisin ekoteko on kattilan ja polttimen uusiminen sekä talon lämmöneristyksen parantaminen. Viime vuonna myydyistä noin 5 000 öljykattilasta valtaosa menikin saneerauskohteisiin, Otronen sanoo. Kattilan uusiminen maksaa tyypillisesti runsaat 5 000 euroa ja vähentää öljyn kulutusta yleensä 20–30 prosenttia. Säästöä voi tulla huomattavasti enemmänkin, jos talon lämmöneristystä samalla parannetaan.

 

– Siirtyminen kokonaan toiseen lämmitysjärjestelmään maksaa huomattavasti enemmän, eikä välttämättä vähennä talon päästöjä yhtään verrattuna uuden öljykattilan hankintaan, Otronen toteaa.

 

Lue artikkeli kokonaisuudessaan elokuun Meidän Talosta.

Jaa