Malttia tulisijan sisäänajossa

Kuvat: 
Jaa
Tulisijan käyttöön ottaminen vaatii aikaa ja huolellisuutta. Liian voimakas ja äkillinen lämmittäminen voi vaurioittaa tulisijan rakennetta.

Takka tai uuni on valmistunut, ja omistajan mieli tekee jo raapaista ensimmäinen tulitikku. Vastamuurattu tulisija vaatii kuitenkin riittävän pitkän kuivumisajan ennen ensimmäistä lämmityskertaa. Tehdasvalmisteisissa elementtimalleissa on syytä noudattaa valmistajan antamaa ohjeistusta. Paikalla muuratuissa malleissa kuivumisaika on vielä tehdasvalmisteisiakin pitempi.
 

– Meidän mallimme muurataan tiili tiileltä paikan päällä. Kuivuminen vie aikaa tulisijan koon ja rakenteen mukaan. Suositeltava kuivumisaika on kahdesta neljään viikkoa siitä kun viimeinen tiili on muurattu paikalleen, sanoo tulisijasuunnittelija Raimo Pohjola Tiileri Oy:stä.
Paikalla muuratuissa takoissa ja uuneissa kuivumista voi testata määräajan jälkeen pienellä tulella.
– Jos rakenteissa on vielä runsaasti kosteutta, se kondensoituu alhaalla olevan nokiluukun kannen sisäpinnalle, Pohjola kertoo.
 

Sisäänpolttoa on hyvä tehdä parin kolmen viikon ajan normaalia maksimikokoa pienemmällä puumäärällä. Lämmityksen jälkeen pellit jätetään auki, jotta mahdollinen kosteus pääsee haihtumaan. Tässä vaiheessa sisäosat yhä kuivuvat, eikä lämmitys saa olla liian voimakasta, ettei se aiheuteta halkeamia.
– Tulisijoissa voi polttaa useita pesällisiä, mutta mielellään vähän kerrallaan. Pienet määrät palavat puhtaammin. Uusien päästömääräysten takia valmistajat pienentävät pesällisille ilmoitettavia enimmäiskilomääriä, Pohjola sanoo.
 

Moni rikkoo uuden tulisijansa polttamalla vääränlaista materiaalia ennen kuin on edes muuttanut uuteen taloonsa tai ehtinyt kunnolla nauttia tulisijan lämmöstä. Vääränlainen materiaali nokeaa kanavia, ja lämpö kohoaa tulisijan suosituslämpötilaa korkeammaksi, jolloin syntyy helposti halkeamia. Säännölliset tarkastukset ja huoltotoimet on syytä hoitaa. Tuhkalaatikko on hyvä tyhjentää joka kerta ennen lämmittämisen aloittamista.
 

Lue lisää Meidän Talon numerosta 2/2009.
Teksti Saara Hirvonen Kuva valmistaja
 

Jaa