Miksei pelletti kelpaa?

Teksti: 
Kuvat: 
Jaa
Lämmitysjärjestelmäänsä uusiville omakotiasujille pelletti on harvinainen valinta. Miksi?

 Itä-Suomen yliopiston vuonna 2010 tekemän kyselytutkimuksen perusteella pelletti ei houkuttele.  Omakotiasujia pyydettiin valitsemaan päälämmitysjärjestelmä, jonka he uusintatilanteessa taloonsa hankkisivat. Vaihtoehtoina olivat pelletti, pilkekattila, kaukolämpö, maalämpö, sähkö ja öljy. Keulille asettui maalämpö ja hännille pelletti.


Professori Lauri Sikanen, Itä-Suomen yliopisto, miksi pelletti ei kelpaa?


– Kilpailevat energiamuodot ovat Suomessa edullisia. Vaikka sähkömme ei enää ole Euroopan halvinta, se on silti halvimpien joukossa. On ylivoimaisen halpa investointi laittaa nykytaloihin sähköpattereita ja varaaviakin sähkölämmitysjärjestelmiä. Maalämpö taas mielletään pellettiä huoltovapaammaksi ja varmemmaksi vaihtoehdoksi.


– 20 vuoden jaksolla eri vaihtoehtojen vuosikustannukset ovat hyvin lähellä toisiaan.


Vieläko riittää uskoa pelletin nousuun?


– Pellettisektori on varovaisen toiveikas. Yksityistalouksissa tämä ja ensi vuosi ovat pelletin käytön vedenjakajavuosia, syynä lämmitysöljyn ja lämmityssähkön hintojen korotukset. Sähkön arvioidaan kallistuvan lähivuosina jopa 30 prosenttia. Pian nähdään, lähteekö pelletti yleistymään, se aika on käsillä.


– Iso asia on kivihiilen korvaaminen biopolttoaineilla, siihen sitouduttiin ilmastopaketissa 7 Twh vuodessa. Jos se lähtee liikkeelle pelletillä – nopeimmalla, helpoimmalla ja halvimmalla tavalla, pelletin kysyntä voi moninkertaistua.

Jaa