Passiivitalo ei ole aina energiapihi

Teksti: 
Kuvat: 
Jaa
ASUNTOMESSUT 2012 Asuntomessujen passiivienergiataloista vain kaksi yltää uuden energiatodistuksen mukaiseen B-luokkaan.

Messutaloista energiatodistuksen A-luokan tavoittivat ainoastaan nollaenergiatalot.

Vuoreksen energiatähtösinä loistaa kaksi nollaenergiapientaloa, joissa on päästy vuositaseeseen nolla. Se tarkoittaa, että yhtä paljon kuin ne kuluttavat energiaa ne myös tuottavat paikallisesti uusiutuvaa energiaa. Rakenteiltaan nämä energiaihmeet ovat passiivienergiataloja.

Sitran johtava asiantuntija Jarek Kurnitski vahvistaa, että kumpikin nollaenergiatalo yltää helposti uuden energiatodistuksen luonnosversion mukaiseen A-luokkaan, jonka rakentamisen määräysten mukaisen E-luvun raja-arvo on 60.

Varsinaisia passiivitaloja on messualueella yhdeksän, taloista vain kaksi yltää uuden energiatodistuksen jaottelussa B-luokkaan. Loput seitsemän ylittävät E-luvun raja-arvon 100 ja joutuvat siten C-luokkaan.

– Huonoimman pään passiivitalojen suuret E-luvut johtuvat sähkölämmityksestä. Ratkaisuissa on sorruttu osaoptimointiin siten, että vaikka vaippa on tehty hyvin ja huolellisesti, lämmitysjärjestelmä on puutteellinen.

Jarek Kurnitskin johtopäätös on, että Suomen oloissa passiivitalot tarvitsevat kunnollisen lämmitysjärjestelmän: maalämpöpumpun, kaukolämmön, puulämmityksen tai vähintään ilma-vesilämpöpumpun. Nämä lämmitystavat tarvitsevat yleensä vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän.

Lue lisää lehdestä 7/2012.

Avainsanat: 
Jaa