MT0414 kansi

Meidän talo 4/2014

Mitä saisi olla?

Huhtikuun Meidän talo -lehdessä on suuri talo-opas, joka kertoo, millaiset pientalot herättävät nyt kiinnostusta. Valikoimasta on helppo poimia muutama vahva trendi: 1) Talot ovat yhä pienempiä mutta asukkaiden tarpeisiin suunniteltuja. 2) Yhä useampi haluaa ostaa talonsa muuttovalmiina. 3) Ahtaat kaupunkitontit tarvitsevat erityisratkaisuja, ja nyt niitä alkaa olla tarjolla.

Pienemmät neliöt eivät välttämättä tarkoita asumisen ahtautta. Uuden omakotitalon rakentamisen hienous on siinä, että asukas voi itse vaikuttaa suunnitteluratkaisuihin. ”Eivät ihmiset tarvitse neliöitä vaan mahdollisuuden toteuttaa elämisen tarpeitaan. Oikein varusteltuna pienetkin neliöt riittävät tuottamaan tilat toimivalle arjelle”, totesi professori Kent Larsson SRV:n Tulevaisuuden asuminen -seminaarissa.

Muuttovalmistalojen voittokululle ei näy loppua. Talotehtaat tarjoavat ”muuttovalmismenyitä”, joista voi koota yksilöllisen kodin samaan tapaan kuin valitsisi ravintolan listalta aterian osaset. Tietyt tekniset asiat on lyöty lukkoon, jotta kustannuksia saadaan alas.

Joka viides suomalainen asuu pääkaupunkiseudulla, jossa tonttien hinnat hipovat pilviä. Omakotiunelma on toteuttava usein hyvin ahtaalle, jopa alle 400-neliöiselle tontille, jolloin rakennusoikeusneliöt jäävät pieniksi. Tänä keväänä yhä useampi talotehdas on tuonut valikoimiinsa innovatiivisia, tiiviiseen rakentamiseen sopivia pikkutaloja.

Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaaran mukaan eräs kansainvälinen huippuosaaja arvioi pääkaupunkiseudun asuntokantaa ”vailla luonnetta oleviksi legopalikoiksi, jotka ovat samanlaisia sisältä ja ulkoa”. Parhaan arvosanan saa pientalorakentaminen. ”Sieltä löytyvät suurimmat muutokset ja vaihtoehtojen kirjo”, Vaattovaara kirjoittaa SRV:n asumisen ideariihen loppuraportissa.

On ilahduttavaa, että näinä vaikeina aikoina talotehtaat ovat satsanneet tuotekehitykseen. Kun markkina taas piristyy, kuluttajalla on, mistä valita.

Aurinkoista kevättä!
 

Titta Kiuru
päätoimittaja
 
SEURAAVA NUMERO Meidän talo 5/2014 ilmestyy 30.4.2014