Ei enää stressiä pihasta

Jaa
Airilat kunnostivat pihansa kohtuubudjetilla talon aikakauteen sopivaksi. Kivipiha on huoleton ja täyttää hyvin asukkaiden tarpeet.

Vuonna 1955 rakennetun tamperelaistalon pihapiiri näyttää samalta kuin talokin: siistiltä, kauniilta ja kutsuvalta, mutta ei täyteen rakennetulta eikä liian konstikkaalta. Kiireisen yrittäjäperheen vaivannäkö kannatti: uudistetut portaat ovat jämäkät, eivätkä ne pääse enää liikkumaan roudan mukana ja vääntämään sokkelia. Portaiden juureen isoihin ruukkuihin istutetut pajut kääntävät ohikulkijoiden päät ja näyttävät vartioivan uusia portaita tormakkaina. Kivetyt seinänvierustat ja laatoitetut kulkuväylät pitävät pihan siistinä ja helppokäyttöisenä. Istutuksia on juuri sopivasti, jotta kiireisempikin ehtii ne kastella. Takapihalla on ruokailuryhmä ja grillit, ja niiden vieressä puun katveessa riippumatto, mikäli aurinkoisena päivänä käy ramaisemaan.

Ravintola-alalla yrittäjinä olevat Maarit ja Jussi Airila halusivat, että paikat ovat kunnossa kohtuubudjetilla, eikä piha aiheuta valmiina ylimääräistä työtä, stressistä puhumattakaan.

– Piha täyttää mukavasti meidän tarpeemme. Täällä ei ole marjapuskia eikä kasvimaata, mutta kaksi grilliä kyllä. Pidämme ruuanlaitosta, ja pihalla on mukava istua iltaa, Maarit Airila sanoo.

Lähtölaukaus salaojaremontista

Samalla kun talon seinustat kaivettiin salaojia varten auki kahden ja puolen metrin syvyyteen, oli helppo uudistaa myös pihapiiri.

– Vanhat salaojaputket oli tehty väärin, ne päätyivät ylämäkeen ja vedet valuivat talon sokkeliin, Jussi Airila kertoo.

Jotta kaikki tuli varmasti uusintakierroksella kuntoon, taloremontin vastaava mestari otettiin mukaan myös salaojituksen tekoon. Näin vaadittu sepelin raekoko, styroksit, salaojituksen tarkistuskaivot ja sadevesikaivot tulivat varmasti tehdyksi oikein ja viimeisen päälle toimiviksi.

Maarit ja Jussi remontoivat pihansa konekaivutöitä lukuun ottamatta pääosin itse. Kun salaojat olivat valmiit ja piilossa, Jussi vuokrasi pienen kaivurin ja ajoi vanhat kulkuväylät auki.

Budjetti

kaivutyöt ja maantäyttö 900 e
täyttömurske 400 e
eristeet + bitumi 700 e
eristystyöt 1 000 e
salaojat + tarkastuskaivot 480 e
työn valvonta ja dokumentointi 380 e
mullat, nurmikko ja kivisora 500 e
käytävälaatat + pohjustushiekka ym. 700 e
liuskekivet 1 000 e
valaistus + valaisimet 1 000 e
-----------------------------------------------------------
Yhteensä 7 060 euroa

Seulanpääkivien sekaan Maarit istutti matalia kivikkokasveja.
Kalustuksena on tiikkipöytä ja polyrottinkituolit. Päivänvarjo on jouduttu uusimaan melko tiuhaan, sillä ilman uv-suojausta se haalistuu auringossa parissa vuodessa. Varjo on myös ottanut muutaman kerran niin kovasti tuulta purjeisiin, että pöytäkin on vaatinut korjaamista.
Sisäänkäynnin molemmin puolin on ruukuissa paju, joka kasvaa punotussa varressa.
Kesäkukka-amppeli ja karanssi sointuvat luontevasti yhteen.
Jaa

Kommentit (1)

Hienon näköistä. Helppohoitoista ja stressitöntä. Katso lisää kivipihan toteutuksia http://www.kivipihat.fi/