Perinnepuutarhan pauloissa

Jaa
Puutarhuriksi ei synnytä, vaan kasvetaan. Pulkkisten lumoava puutarha on luotu kokeillen ja tekemällä oppien.

Olga ja Markku Pulkkisen kodin ohi kulkeva tie on ollut vanha postireitti. Rehevä loviisalaispiha sijoittuu ihan Natura-alueen reunaan, vanhaan kulttuurimaisemaan Kuninkaantien reitille. Tontin rajalta alkaa lehtoalue, jossa satakielet laulavat ja lehtipuina kasvavat saarnet, vaahterat ja tammet. Suomen historia heijastuu Pulkkisten lähiympäristöön muutenkin, sillä asuinpaikka on vanhaa linnoitusaluetta noin 1750-luvulta.

Pulkkisen pariskunta hankki Kuninkaanlammen kodikseen vuonna 2002. Kymmenen vuoden aikana pihasta on kehittynyt romanttisen rehevä ja näyttävä. Muutos on vaatinut työtä ja perehtymistä.

– Puutarhanhoito on ollut opettelua, kitkemistä, istuttamista ja kasvien paikkojen vaihtamista. Vähitellen opin koko ajan lisää. Olen lukenut puutarhakirjoja, kokeillut erilaisia kasveja ja seurannut kasvua. Joitakin kasveja olen ensin istuttanut ”väärään” paikkaan, mutta siirtänyt ne sitten sopivampaan, Olga kertoo.

Alue on entistä merenpohjaa, joten sitä on täytynyt parantaa.

– Kun kaivan täällä maata, aina on kiviä vastassa. Poimin niitä pois ja lisään tilalle uutta multaa. Näin olen saanut uusia istutusalueita perennoille ja pensaille, Olga kertoo naurahtaen.

Kokonaisuus on suunniteltu ja toteutettu itse, mutta malleja ja ideoita on saatu myös muilta. Erityisesti Olgalle puutarhan hoitaminen on intohimoinen harrastus.

Hyvä, suotuisa pienilmasto

Pulkkisten pihaa ympäröivät aidat kolmella sivustalla, ja puutarhassa kasvaa suuria puita. Puut ovat luoneet pihapiiriin hyvän pienilmaston. Kasvuolosuhteet ovat suotuisat, ja lajien runsaus viehättää niin omistajia kuin vieraita.

– Olen ostanut tänne paljon taimia, etenkin vanhoja perennoja, mutta puutarhassamme on myös paljon kasveja, jotka eivät maksa mitään. Jokainen voi vaalia pihassaan myös luonnonkasveja. Monet niistä ovat yhtä kauniita kuin taimistojen puutarhakasvit ja usein jopa kestävämpiä. Niitä voi hyödyntää hyvin osana puutarhaa, Olga vinkkaa.

Kasveja on hankittu myös kauempaa.

– Kun olen löytänyt puutarhakirjasta jonkin mielenkiintoisen kasvilajin, se on tilattu internetin kautta tai noudettu esimerkiksi Pietarsaaren koulukasvitarhasta. Olen saanut hankittua kasveja myös täältä Loviisasta. Naapurimme antoi kauniin kartanopionin juurakon, ja olen saanut siemeniä ja juurakoita myös Loviisan puutarhayhdistyksen kautta.

Puutarha elää ja muuttaa muotoaan edelleen. Se ei ole koskaan täysin valmis.

 

Kuninkaanlampi
Pihan koko: 1 300 m2
Paikkakunta: Loviisa
Omistajat: Olga ja Markku Pulkkinen
Suunnittelu: itse ideoitu
Toteutus: muokkaantunut vuosien aikana
Kasvillisuusvyöhyke: Ib

Kuninkaanlampi on mukana Loviisan tapahtumissa, joten ihmisillä on mahdollisuus tutustua pihaan. Lue lisää:
www.kuninkaanlampi.fi
www.avoimetpuutarhatloviisa.com
www.loviisanwanhattalot.fi
www.loviisa.fi

Kasvihuoneelle johtaa pienistä luonnonkivistä tehty polku. Etualalla kasvaa viiruhelpi, joka on voimakas leviämään.
Pihalla on Diana-patsas. Se on ostettu Porvoosta.
Näkymät ovat Olgalle tärkeitä. Piha päättyy pieneen lampeen, joka näkyy myös keskemmältä pihaa. Lammen rannalla on riippu matto hyttysverhoineen.
Tapahtumien aikana ulkorakennuksessa on kesäkahvila.
Ulkorakennuksen seinämällä kasvaa latvialainen rypälelajike kuivassa ja lämpimässä paikassa. Sitä on jouduttu leikkaamaan, mutta se on menestynyt ihan hyvin. Hedelmät ovat makeita.
Kukkia on pihalla läpi kesän. Keväällä kukassa ovat sipulikukat, esikot ja lemmikit, sitten seuraavat perennat, kukkivat pensaat ja ruusut. Joukkoon mahtuu myös kesäkukkia ja luonnonkukkia.
Jaa