Tee itse kivimuuri

Jaa
Luonnonkivistä ladottu muuri tuo pihalle arvokkuuden ja pysyväisyyden leimaa ja se sulautuu ympäristöön luontevasti.

Viime aikoina luonnonmuureja on alettu arvostaa: vanhoja muureja korjataan ja uusia perustetaan. Luonnonkivimuureilla on pitkät perinteet Suomessa ja Pohjolassa. Kiviä on kasattu uudisraivauksien reunoille muureiksi, jotka pitivät karjan laitumella. Niillä on lisäksi tärkeä biologinen tehtävä: kasvisto kivimuurin lähellä estää muurin, kasvuston ja läheisen maan kuivettumista. Muurien yhteydessä viihtyy usein myös laidunmaille tyypillisiä kasveja ja harvinaisia sammal- ja jäkälälajeja, ja muurin raot tarjoavat kodin sammakoille, hiirille, käärmeille ja linnuille, puhumattakaan lukemattomista hyönteislajeista.

Suunnittelu ja perustus

Muurin tekeminen vaatii hikeä ja voimaa, mutta se tarjoaa myös älyllistä haastetta. Muurin suunnittelusta, sopivien kivien löytämisestä ja sovittelusta voikin tulla intohimo.
Muureja rakennetaan vapaasti seisovina tai tukimuureina. Molemmat muuttavat tontin ja puutarhan luonnetta tuntuvasti, joten ennen puuhaan ryhtymistä kannattaa istuutua pöydän ääreen kynän, paperin ja puutarhan tärkeimpien mittojen kanssa. Karttaan kannattaa merkitä muurin korkeus, leveys ja pituus sekä kasvit, jotka halutaan istuttaa muurin lähelle tai jopa sen päälle. Liian lähelle, muurin syvennyksiin, tai sen päälle istutetut suuriksi kasvavat puut ja pensaat voivat rikkoa ja kaataa muurin.

Kivien saaminen voi olla vaivan takana. Jos kärsivällisyyttä riittää, voi muuria rakennella pikku hiljaa. Maanviljelijät, tilanomistajat ja jopa soramonttujen omistajat voivat myös lahjoittaa kiviä hakupalkalla, sillä juuri kivien kuljetus on kallista.

Ladottu muuri ei tarvitse routavapaata perustusta, koska se kallistuu oikein ladottuna sisäänpäin, jolloin kiilakivet lukitsevat sen, ja kiville jää silti liikkumavaraa. Halutessaan muurille voi valaa betoniperustuksen ja käyttää raudoitusta.

Tee perusta näin:
− Kaiva muurille oja noin 40−50 sentin syvyyteen. Asenna linjatappeja pitkin tulevaa muuria ja vedä linjalanka niitten väliin.
− Pohjusta oja karkealla soralla ja aseta pohjalle salaojaputki, jos alue on savista ja vesipitoista.
− Lado pohjalle vankka perustus raskaista kivistä. Kiilaa tarvittaessa kivet paikoilleen pienemmillä kivillä sitä mukaa kun muuri nousee. Molemmissa muurityypeissä kauneimmat kivet asetetaan ojan etusivulle eli näyttöpuolelle.

Muurin rakennus

Vapaasti seisovan muurin voi rakentaa läpeensä kivestä tai ”kuorimuurina” eli kahtena seinämänä, joiden väli täytetään esim. karkealla soralla, pikkukivillä ja louheella, joka kiilaa ja lukitsee muurin seinämät ja täyttää välin tehokkaasti. Seinämät tulee mahdollisuuksien mukaan lukita toisiinsa esim. asettamalla litteitä kiviä muurin sisään kahden vierekkäin olevan kiven yläpuolelle saumakohtaan.

Sekä tukimuurien että vapaasti seisovien muurien seinämien tulee kallistua jonkin verran sisäänpäin, sillä kaltevuus estää muurin liikkumista. Tukimuurin kaltevuus voi olla noin 15−20 prosenttia korkeusmetriä kohti, riippuen jonkin verran kivityypistä ja muurin reunustaman maamassan korkeudesta ja jyrkkyydestä. Mitä litteämmät kivet ovat, sitä helpompaa tukevan muurin latominen on ilman suurta kaltevuutta, sillä kitka kivien välissä kasvaa kivien kosketuspinnan myötä. Mitä korkeammaksi muuri nousee, sitä suurempi tulee kivien välisen kosketuspinnan olla, koska muuten muuri voi ruveta liukumaan.
Tukimuurin voi myös rakentaa porrastettuna, tai käyttää geoverkkoa, joka kaivetaan syvälle maahan ja lukitaan kivien väliin. Verkko toimii ankkurina ja vetää muurin maamassaan kiinni. Latominen helpottuu linjalangalla ja rimoilla, jotka on kallistettu muurin vaatimaan kulmaan. Rimat naulataan yhteen varmistuskappaleella.

Muurin kasvaessa murikoitten nostaminen muuttuu rasittavaksi. Paras apuväline on tehokas moottorinosturi, mutta pienemmilläkin laitteilla tulee toimeen. Autonmoottorin nosturilla – jonka tukijalkoja tosin joutuu siirtämään, voi nostaa jopa 600 kiloa. Myös vanhojen aikojen kanto- ja kivinostureista voi tehdä muunnelman kiinnittämällä kolme tai neljä tankoa toisiinsa huipusta, josta riippuu esim. sähköinen vintturi. Nosturia on helppo siirtää muurin edetessä. Kivennostosakset ovat hyväksi avuksi.

Kivien muotoilu

Aikoinaan, kun kivisepät eivät löytäneet riittävää määrää latomakelpoisia kiviä, kiviä muotoiltiin lekalla. Kiviä osattiin myös halkaista: vanhan ajan kivisepät näkivät kivien murtoviivat helposti ja napsauttivat ne kiiloilla halki. Nykyajan harrastelija voi halkaista suuria ja tukevia lohkareita eri menetelmillä. Työ on kuitenkin raskasta, ja suojalasit ja tehokas hengityssuoja ovat tarpeen.

Halkaise kiviä näin:
– Kiilalaitteella varustetulla kiviporalla. Kysy vuokraamolta kiilauskoneitten käyttöneuvoja.
– Niin kutsutulla etanadynamiitilla eli paisuntalaastilla (Betonamit, Ter-mite). Aine on sammuttamatonta kalkkia hidastusaineeseen sekoitettuna.
– Poraamalla kiveen sarja n. 30–40 millimetrin reikiä poran pituudelta. Reikien väli on 10 kertaa poran läpimitta. Reikään työnnetään muovisukka, joka ja täytetään veteen puurostetulla etanadynamiitilla ja jätetään yöksi tekeytymään. Aamulla kivi on haljennut.
− Käsiporakoneella ja kiiloilla.

Etanadynamiittia voi tehdä itsekin. Sekoittaminen ja käyttö on jokaisen omalla vastuulla, ja työssä kannattaa olla huolellinen. Aineet sekoitetaan kuivina huolellisesti kumihanskat kädessä ja hengitys- ja silmäsuojaa suositellaan, sillä sammuttamaton kalkki on vaarallista. Aineksina käytetään joko A) 90 prosenttia sammuttamatonta kalkkia ja 10 prosenttia sementtiä tai
B) Sama määrä kalkkia, mutta 5 prosenttia sementtiä ja 5 prosenttia kipsiä.

Ennen reiät porattiin käsin, ja taitava kiviseppä porasi monta metriä reikää päivässä. Tarvittavia poria myydään vieläkin, mutta myös hyvänkokoinen porakone kuten esim. Hilti TE 60 jyrsii 25 millin levyisiä reikiä kiveen. Hengityssuoja on tarpeellinen, näkymätön kivipöly on vaarallisinta.

Muotoile kiviä kiiloilla näin:
− Jyrsi kiveen 25 millimetrin levyisiä, 13−15 senttiä syviä reikiä noin 15 sentin välein.
− Aseta reikiin kiilat ja niiden molemmin puolin rasvatut sivuliu’ut.
− Naputa kiiloja, mutta anna lekan painon tehdä työ. Pienikin leka riittää. Muutaman erän jälkeen kivi kuin kivi avautuu. Samalla tavalla voi muotoilla litteitä muurikiviä, hautakiviä, porttien tukipylväitä, porraskiviä ja paljon muuta.

Vaihtoehtoisia muureja

Muuraus mahdollistaa pyöreitten kivien käytön. Ytimenä voi käyttää esim. lecaharkkoja ja kuorena luonnonkiviä. Tällainen muuri vaatii routavapaan perustuksen. Muurin voi myös rakentaa esim. katukivistä. Tukimuurina rakenteen tulee olla riittävän kalteva.

Tee näin:
− Kaiva vajaan metrin syvyinen oja, täytä se betonilla ja pohjusta kerroksella verraten tiivistä betonia. (eli yksi osa soraa, 6 osaa sementtiä, vähän vettä, koska kivi ei ime vettä juuri lainkaan)
− Paina katukivet tiiviisti paikalleen. Kivien väliin jätetään noin sentin levyinen sauma, joka täytetään laastilla.
− Seuraavat rivit voi asettaa saumojen päälle, mikä vahvistaa rakennetta.

Vaihtoehtoisesti voi käyttää nk. Gabion- eli kivikorimuuria. Kori on rakennettu sinkitystä tai galvanoidusta teräslangasta, mutta sen voi hitsata tai koota itsekin karkeasta teräsverkosta. Kivikoreja on ruvettu käyttämään julkisten tilojen kalusteena aika paljon, mutta ne puolustavat paikkaansa puutarhassakin oikein sovellettuna. Korin pituus vaihtelee 0,5−2 m välillä. Kivikorit täytetään tavallisesti louheella, koko noin 100−300 mm, riippuen silmäkoosta, mutta niihin voi tietenkin sulloa mitä tahansa riittävän suuria kiviä. Reunoihin voi asettaa suurempia kiviä ja keskelle pienempiä. Kun kivikorista on täytetty noin kolmannes, sen seinämiä tuetaan sitomalla kiristyslangat, jotka estävät pullistumista. Toimenpide uudistetaan toisen kolmanneksen jälkeen. Kivikorimuurin elinaika riippuu täysin rakenteesta, langan käsittelystä ja asennustavasta. Koreille kaivetaan oja, joka pohjustetaan soralla ja ojitetaan tarpeen mukaan.

Muurin voi latoa betonilaatoista, joita saa harmaina tai väritettyinä. Niissä on usein lukkokanta, joka helpottaa kokoamista, lisää kestävyyttä ja vähentää suuren kaltevuuden tarvetta. Jos maapaine muuria vasten on iso, muuri voidaan lukita paikoilleen asettamalla laattojen väliin maahan kaivettu muovinen geoverkko säännöllisin välein.

Lisätietoja: Andersson, Ingald: Puutarhan käytävät ja tukimuurit.

Kiiloja liukuineen voi ostaa esim.: Konekor Oy:sta www.konekor.fi, www.pronssikivi.com (osasto työkaluja, takomolta, kivikiilat ja kiilareikäporat) tai sepiltä kuin Juha Korpelalta (juha.korpela@pp5.inet.fi).

Jaa

Kommentit (1)

"Jyrsi kiveen 25 millimetrin levyisiä, . . ." Tuo varmaan tarkoittaa kuitenkin että: Poraa kiveen halkaisijaltaan 25 millimetrin reikiä? Olin itse joskus kesätöissä vanhan muurinrakentajan apulaisena ja teimme yhden kesän aikana useita erilaisia muureja. Hänen tärkein ohjeensa oli että ladottaessa seuraavan päälle tulevan kiven piti sitoa alempi kivi liikkumattomaksi eikä kahden päällekkäisen kiven pystyreunat saanet jäädä samalle kohdalle vaan aina vähän limittäin. Näin kiviaita saatiin tukemaan itse itsensä eikä sortumavaaraa ollut.