Kesämökki kotipihalla

Jaa
Ei pitkiä mökkimatkoja, kaikki mukavuudet, unet omassa sängyssä. Voiko muuta enää toivoa? Omakotitalon pihasauna muuttui kesäkeitaaksi.

Talon isäntä on kätevä käsistään ja pitää haasteista. Mittavan taloremontin kylkiäisinä Ismo Kytöviita kunnosti pihasaunan ja rakensi sen ympärille laajat terassit, auringonottopaikan ja jopa kylpytynnyrin.

28 neliön saunarakennus on 1940- tai 50-luvulta. Löyly- ja pesutilojen lisäksi rakennuksessa on pukuhuone, varasto ja vintti. Pariskunnalle oli alusta lähtien selvää, että vanhan pihasaunan henki säilytetään remontissa.

Suuria rakenteellisia vaurioita ei ollut. Vain muurissa oli halkeama ja eteisen lattia pettänyt. Pihasaunan perustukset olivat kunnossa. Löylyhuoneen ja pesuhuoneen alla oli betonilattia, muualla betonisokkeli ja rossipohja.

– Kaivoin matalaa pohjaa hieman syvemmäksi, korjasin pohjarakenteen ja lattian sekä porasin sokkeliin ilmareikiä, jotta alapohjan ilmanvaihto toimii jatkossa paremmin, Ismo kertoo.

– Suurempi homma oli raivata pois kaikki romu ja roska, mitä vanhaan pihaan oli vuosien varrella haudattu.

Paikka auringolle

Saunassa ei haluttu kikkailla moderneilla sisustusideoilla, vaan lauteista alkaen vain tarpeellinen korjattiin. Betonilattia ja seinä maalattiin Betoluxilla. Pesuhuoneen kostean tilan pinnoitettu suojalevy, niin sanottu manilevy, korvattiin paneelilla, joka käsiteltiin saunasuojalla tummaksi. Suihkuseinä laatoitettiin niin klassisilla peruslaatoilla, että vastaavia olisi voitu valita kylpyhuoneeseen jo 50 vuotta sitten.

Jopa vuosikymmeniä vanha kiuas sai jäädä paikoilleen.

– Siinä on niin hyvät löylyt, että korjaan sitä tarvittaessa hitsaamalla ja uusimalla kiuaskivet, Ismo kertoo.

Ulkopuolelta sauna vaati vain kunnostusmaalauksen, jonka yhteydessä terassin puolelle vedettiin sähköjä ja asennettiin lyhdyt.

Katto oli korjattu jo aikaisemmin, kun sauna oli saanut päärakennuksen tapaan palahuopakaton. Ismo teki saunan kylkeen ensin yhden puuterassin, joka sai seurakseen toisen rakennuksen taakse.

– Pihaa siivotessamme havaitsimme, miten hyvin saunan taakse paistaa aurinko. Keksimme tehdä sinne auringonottopaikan, jonka viereen tuli viime kesänä myös kylpytynnyri, Ismo selvittää.
 

Pukuhuoneesta on purettu pois avotakka ja asennettu tilalle kevyt kamiina, joka lämmittää tilan nopeasti. Minibaari on vanha mainosjääkaappi.
Ruusun terälehdet viimeistelevät kylpynautinnon lämmitetyssä tynnyrissä.
Patiolla on mukava nauttia kesäsätä.
Aurinko kutsuu viihtymään saunan takapihan terasille, jossa voi kylpeä isännän rakentamassa paljussa.
Aikaisemmin vintille kiivettiin hankalasti tikapuita pitkin. Uudet portaat tehtiin raakalaudasta.
Jaa