Vaihtoehtona virolaistalo

Teksti: 
Kuvat: 
Jaa
Virolaiset talovalmistajat ujuttautuvat Suomen markkinoille. Eräänä kilpailuetuna on hinta, mutta myös toisenlainen tuotevalikoima ja käsityötaito.

Kotimaisilla talopakettimarkkinoilla on joitakin virolaisia toimijoita.  Yksi aktiivisimmista on Seve Ehituse. Yritys aloitti viennin Suomeen vuonna 2009 ja on sen jälkeen rakentanut täällä viitisenkymmentä pientaloa.

Markkinoilla on myös Scandic Timber, joka valmistaa hirsitaloja ja Akso Haus, jonka kaikki Suomessa myytävät tuotteet suunnittelee ja rakennuttaa suomalainen ViolaTalot. Näiden tai vastaavien tuotantoa on muun muassa Vantaalla, Valkeakoskella, Helsingissä, Kittilässä ja Espoossa.   

Kaiken kaikkiaan suomalaisten kiinnostus virolaistaloihin on silti laimeaa, arvioi Seve Ehitusen vientipäällikkö
Henri Enniste.

− Täällä on vaikea päästä markkinoille. Virolaisiin alan yrityksiin kohdistuu ennakkoasenteita etenkin, jos kilpaan lähtee omalla tuotemerkillä, hän huomauttaa. 

Haluttomuus ostaa virolainen talopaketti selittyy Ennisten mukaan käsityksellä suomalaisen tuotannon ylivertaisuudesta, jolle hän ei kuitenkaan näe perusteita.

 – Virossa käytetyt materiaalit ovat pitkälti samoja kuin Suomessa, ja rakentamisen normit vastaavat Suomen RYL:n vaatimuksia, Enniste sanoo.

RYL tarkoittaa alan yhdessä sopimia ja kirjaamia yleisiä laatuvaatimuksia rakennustöille. 

Entistä useampi talo voi silti jatkossa tulla naapurimaasta, kiitos aktiivisten toimijoiden, jotka esittelevät palveluitaan näkyvästi. Seve Ehituse pyrkii määrätietoisesti kasvattamaan Ilvestalo-tuotemerkillä myytävien suurelementtitalojensa kysyntää. Yritys osallistuu Suomen Asuntomessuille toista kertaa.

Rakenne-, materiaali- ja valmiusastevaihtoehtoja toimituksille vaikuttaakin olevan siinä missä suomalaisvalmistajillakin.

Lue enemmän elokuun Meidän Talosta.

Jaa